All
Projects
Products
Events
Competitions
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Cultural Architecture
  4. Peru
  5. PUCP
  6. 2018
  7. A Room for Archaeologists and Kids in Pachacámac / ETH Zurich + PUCP

极速赛车开奖直播: A Room for Archaeologists and Kids in Pachacámac / ETH Zurich + PUCP

  • 14:00 - 26 February, 2019
  • Curated by Clara Ott
A Room for Archaeologists and Kids in Pachacámac / ETH Zurich + PUCP
Cortesía de ETH Zurich + PUCP
Cortesía de ETH Zurich + PUCP

35选七 www.jhh2i.cn Cortesía de ETH Zurich + PUCP Cortesía de ETH Zurich + PUCP Cortesía de ETH Zurich + PUCP Cortesía de ETH Zurich + PUCP + 28

  • Architects

  • Location

    Pachacamac, Peru
  • Category

  • Project Leaders

    Guillaume Othenin-Girard (ETHZ), Vincent Juillerat (PUCP)
  • Team Studio Tom Emerson, ETH Zurich

    Tom Emerson, Guillaume Othenin-Girard, Philip Shelley
  • Team Taller 5, PUCP, Lima

    Vincent Juillerat, Renato Manrique
  • Project Year

    2018
  • Students of the Department of Architecture, ETH Zurich

    Turi Colque, Lucio Crignola, Gabriel Fiette, Shen He, Severin Jann, Jens Kn?pfel, Tamino Kuny, Sara Lazarevic, Stefan Liniger, Juliette Martin, David Moser, Géraldine Recker, Ellen Reinhard, Sara Sherif
  • Students of the Faculty of Architecture, PUCP, Lima

    Keicko Aliaga, Gianmario Alva, Maria Andia, Ximena Arevalo, Valeria Armijo, Andrea Avenda?o, Sebastian Blas, Daniela Cahuana, Martin Cevallos Luis Miguel Enriquez, Diana Farje, Rosa Grados, Paola Medina, Arturo Meza, Andrea Montani, Nicolle Murrugarra, Valeria Namuche, Brigith Nu?ez, Sebastian Ortiz de Zevallos, Milagros Ramos, Erika Ramos, Anahy Rimachi, Diego Rojas, Brenda Salcedo, Andrea Tezen, Angie Tipe, Carla Zegarra
  • Museum of Pachacámac Team

    Director Dr. Denise Pozzi-Escot, Rommel ángeles, Janet Oshiro Rivero, Carmen Rosa Uceda Brignole, Rocio Villar Astigueta
  • Engineering

    Andrea Bian
  • Timber Construction Experts

    Jonatan Egli, Francisco Otero Berta
  • Sponsors

    ángeles Arquitectura de Eventos, D-ARCH ETH Zurich, Erich Degen-Stiftung ETH Zurich, Facultad de Arquitectura y Urbanismo PUCP, Swiss Cultural Embassy, Swiss Cultural Funds, Glencore International AG
  • More Specs Less Specs
A Room for Archaeologists and Kids in Pachacámac / ETH Zurich + PUCP, Cortesía de ETH Zurich + PUCP
Cortesía de ETH Zurich + PUCP

Text description provided by the architects. Today, Pachacámac is one of the most visited archeological site in Peru. The sanctuary is managed by the Ministry of Culture, through the Museum of Pachacámac, an institution that both manages the site as a educational/cultural experience for visitors and as an on-going archaeological site. In 2015 a new complex of buildings by Llosa Cortegana Arquitectos was completed to house the museum and its on-going archaeological work.

The northern two thirds of the site are still yet to be excavated; open land awaiting future studies. But the monumental area of the sanctuary is a significant archaeological site with active excavations and on-going discoveries of artefacts and architectural remains. With the construction of the National Museum of Archaeology (MUNA) underway on an adjacent site, the government aims to restore this territory to its former grandeur by transforming it into a new centrality, embedded within the urban-fabric of Lima.

Cortesía de ETH Zurich + PUCP
Cortesía de ETH Zurich + PUCP
Cortesía de ETH Zurich + PUCP
Cortesía de ETH Zurich + PUCP

 Yet Pachacámac is currently perceived as a void, a patch of open desert inhabited by ruins, caught between the baffling growth of the capital and the mouth of the Lurin River, the last remaining agricultural valley of the region. Its edges are constantly under the threat of encroachment by informal settlements and land invasions, the latest of which took place as recently as eight years ago.

Cortesía de ETH Zurich + PUCP
Cortesía de ETH Zurich + PUCP

Description of the Structure
The Room for Archaeologists and Kids, is a timber structure 37m x 16.3m and 3.6m tall, which forms a covered arcade around a courtyard. The structure is made from twenty-eight square fields of 10m2, defined by a column in each corner, and with a lattice-work roof above. The five fields at each short end are enclosed by woven bamboo panels, set vertically, with a concrete floor to provide a robust surface. These rooms contain wooden shelving that offers space for storage and exhibiting archaeological finds, as well as wooden tables that can be brought outside when required.

The revolving doors are made of timber frames filled with bamboo cane elements, laid horizontally and woven around vertical pieces. The doors rest on wooden blocks and can be locked from the outside, to keep the interiors secure.

Cortesía de ETH Zurich + PUCP
Cortesía de ETH Zurich + PUCP

Outside, along the side nearest to the walls of the Acllawasi, adobe blocks aligned to the walls, and marking an underground channel, form a robust surface for events, where wooden tables can be placed. On the other side, the arcade is filled with earth, to provide a space where archaeological digs can be replicated by visiting school children.

The geometry of the central patios of the Acllawasi inform the orientation of the new courtyard structure, creating an oblique relationship with the stone walls that surround it on two sides.

Cortesía de ETH Zurich + PUCP
Cortesía de ETH Zurich + PUCP

The columns and foundations were prefabricated and assembled on site. Fields of roof-lattices were individually prefabricated and raised using hoists on moveable temporary works. The joints were made either with stainless-steel bolts (primary joints) or nickel-plated screws (secondary joints).

Lengths of white, polyester open-weave textile commonly used in agricultural greenhouses nearby, were woven in between the upper and lower planes of the latticework, and fixed with staples. The woven canopy provides two or three layers of shade, whilst retaining certain moments of views to the landscape beyond and the sky.

Cortesía de ETH Zurich + PUCP
Cortesía de ETH Zurich + PUCP

A Collaborative Design and Build Process
The structure was to be designed and built within three weeks.The project began with an intensive design workshop, where the students worked in teams of three over two days. Each team developed ideas that dealt with the structure as a whole, how it would relate to the site, as well as structural and spatial ideas as to how the design could work, and how it could be made. The result was fifteen projects that were presented and discussed as a group. The challenge was how to integrate the best ideas, discoveries and insights produced by the fifteen teams into a single project.

Cortesía de ETH Zurich + PUCP
Cortesía de ETH Zurich + PUCP

Over the following week, the team formed smaller groups, dividing tasks and responsibilities to begin developing the design for the structure that could be described as an ‘upside-down table’; a rigid assembly of beams and columns anchored in the ground, supporting fields of lattice-work. In short: the roof was to do little more than support its own weight and stay rigid.

Cortesía de ETH Zurich + PUCP
Cortesía de ETH Zurich + PUCP

Choice of Materials
The principal material of the structure is wood, specifically, sections of kiln-dried Tornillo (cedrelinga cateniformis), a tropical hardwood found in the rainforest in Peru and elsewhere in the Amazonian basin. Tornillo is a wood with extraordinary properties: very dense (555 kg/m3) yet paradoxically extremely flexible. It is recognised as a general-purpose construction wood in South America, especially because it is naturally resistant to fungus and humidity, requiring no chemical treatment. In the persistently humid climate of the Peruvian coast, less resistant timber would begin to rot within months.

Cortesía de ETH Zurich + PUCP
Cortesía de ETH Zurich + PUCP

All material except for the timber was drawn from the everyday palette of building materials of Peru. Cane, cut and woven in the form of prefabricated esteras (ultimately not used), or woven by us into panels; adobe bricks for the floors, with compacted earth joints; and synthetic open-weave textiles, widely used for making shade, for the canopy.

Cortesía de ETH Zurich + PUCP
Cortesía de ETH Zurich + PUCP

View the complete gallery

Project location

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "A Room for Archaeologists and Kids in Pachacámac / ETH Zurich + PUCP" [Arqueología del territorio Pachacámac: Sala para arqueólogos y ni?os / ETH Zurich + PUCP] 26 Feb 2019. ArchDaily. Accessed . <//www.jhh2i.cn/912216/the-archaeology-of-the-territory-pachacamac-a-room-for-archaeologists-and-kids-eth-zurich-plus-pucp/> ISSN 0719-8884
?
Cortesía de ETH Zurich + PUCP

帕查卡马克考古学家和孩子们的空间 / ETH Zurich + PUCP

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.

915| 322| 798| 302| 830| 82| 482| 377| 199| 664|